Březen 2015

Tak to je

31. března 2015 v 16:58 Moudra







Moudro nebo fakt? Asi ten fakt.

31. března 2015 v 14:42 Koluje po webu


Zde je moje omluva pro útlocitné (k těm se mimochodem řadím i já, ale co naplat, i mně přišlo emailem).







DECH - vyšetření

31. března 2015 v 14:08 Koluje po webu



Předmět: Fwd: Fwd: Fwd: Fwd: Diagnostika v Prostějově - konečně něco pozitivního.


Originální metoda zjistí nemoci z dechu
Unikátní přístroj dokáže jednoduše určit řadu zdravotních potíží pouze z dechu. Může nahradit řadu složitých nebo nepříjemných vyšetření. Třeba test se sondou do žaludku či endoskopická a další invazivní vyšetření.

Pacienti dýchají do speciálních sáčků.
FOTO: Tomáš Hájek
Dnes 7:14
Dechová analýza se používá například pro zjištění toho, jestli se v žaludku nepřemnožily bakterie Helicobacteru pylori. Zvyšují totiž riziko vzniku žaludečních vředů nebo i rakoviny. Klasické vyšetření pomocí endoskopické sondy sice umožní odebrat vzorek tkáně z podezřelých sliznic, ale test je invazivní a musí se někdy opakovat. Pro některé lidi to může být velmi nepříjemné až traumatizující.
Analýza dechu vypadá proti tomu elegantně. Pacient nejprve dýchne do jednoho ze dvou pytlíků. Pak vypije džus, v němž se rozpustí speciální prášek. Odborníci ho nazývají substrát. Po přesně stanovené době dýchne do druhého pytlíku, případně do dalších sáčků. V laboratoři je pak nasadí na detektory přístroje. Ten změří, jakým způsobem se v těle metabolizují určité látky. A díky tomu lze poměrně přesně a během pár minut určit výsledek.
<http://media.novinky.cz/596/475968-original1-pc2em.jpg>
Dóza s práškem, který se přidává třeba do džusu.
FOTO: Tomáš Hájek
Lékaři využívají analýzu dechu proto, aby zjistili přítomnost infekce žaludku, ale i jeho pohyblivost. Také slouží pro diagnostiku poruchy sekrece slinivky břišní, vyšetření funkce jater, tenkého střeva nebo pro odhad energetického výdeje organismu.
Pes ji zachránil před drsnou léčbou
Snahy určit zdravotní potíže z dechu jsou staré jako medicína sama. Třeba pach acetonu může být jedním z příznaků cukrovky. Odér syrové ryby zase naznačuje, že byste mohli mít problém s játry. Vůně čerstvě upečeného chleba doprovází údajně břišní tyfus. Žlutá zimnice páchne jako řeznictví. A třeba schizofrenii lze prý poznat podle lehkého octového zápachu z kůže. Tyto a další příznaky jsou však založeny jen na subjektivním odhadu a na zkušenostech. Nejde o nic vědecky přesného.
<http://media.novinky.cz/596/475969-original1-3dkc4.jpg>
Sáčky se nasazují na porty analytického přístroje.
FOTO: Tomáš Hájek
Pochopitelnou pozornost vzbudil příběh doktorky Claire Guestové, ředitelky společnosti Medical Detection Dogs, která se zaměřuje na výcvik psů určených k detekci zdravotních problémů. Desetiletou labradorku Daisy naučila odhalovat nádory v těle pacientů pomocí čichu.
Jednoho dne se jí fenka začala naléhavě otírat o hrudník a čichat k němu. To se Guestové zdálo zvláštní. Nechala si vyšetřit prsa na mamografu. Radiologové u ní diagnostikovali karcinom prsu v počátečním stadiu, který se podařilo relativně snadno odstranit. Lékařka vděčila Daisy za to, že se vyhnula pokročilejším stadiím zhoubného nádoru, tedy drsné onkologické léčbě. Není vyloučeno, že jí vděčí i za život.
Zatím vítězí technika
Výjimečné schopnosti psů umožňuje jejich čich. Je neporovnatelně citlivější než čich člověka. Díky této výjimečné vlastnosti dokáže odhalit buňky zasažené rakovinou. Například u karcinomu plic je cítí z dechu pacienta, u zhoubného nádoru prostaty zase z moči nemocného muže.
Abychom pochopili, o jak vysoký stupeň senzitivity se jedná, nabízejí odborníci přirovnání. Pokud byste do vody z dvaceti velkých plaveckých bazénů kápli malou kapku krve, pes by ji dokázal rozpoznat. Tak citlivý čich má. Propagátoři této "metody" mluví o téměř stoprocentní úspěšnosti vycvičených zvířat (údajně 97-98 %). Ale střízlivě uvažující lidé si všimnou, že se zatím k diagnostice zhoubných nádorů používají přístroje, nikoli psi.
<http://media.novinky.cz/597/475971-original1-6oftr.jpg>
Za elegantní, a při tom velice přesnou označuje analýzu dechu profesor David Stejskal, přednosta oddělení laboratorní medicíny Nemocnice Prostějov.
FOTO: Tomáš Hájek
Špičková věda
Analýza dechu pomocí speciálního přístroje IRIS III je metodou exaktní. "Využívá techniky infračervené spektroskopie, vysvětluje profesor David Stejskal, přednosta oddělení laboratorní medicíny Nemocnice Prostějov, kde chytrý přístroj začali jako první u nás využívat. "Měří zastoupení vybraných izotopů kysličníku uhličitého, které vznikají během metabolických procesů z uvedeného substrátu. Jde o metodu elegantní a velice přesnou."
To, že máme v republice zatím pouze jediný přístroj nové generace (IRIS III), vůbec nevadí, protože do sáčků můžeme nadýchat pod dohledem odborníka ve kterémkoli místě republiky a pak je poslat do Prostějova. Vzorek dechu vydrží při pokojové teplotě celý týden. K analýze ho lze převážet či posílat poštou.
<http://media.novinky.cz/597/475972-original1-489oh.jpg>
Laborantka vyhodnocuje na počítači výsledky, které přístroj zjistil.
FOTO: Tomáš Hájek
Jak už bylo řečeno, přístroj umí třeba zjistit, jestli máme v pořádku zevní sekreci slinivky břišní. Běžně se toto vyšetření dělá ze stolice, což je trochu složitější a náročnější. Jak pro laboratoř, tak pro pacienta. IRIS III dokáže rovněž vyšetřit funkci jater, kdy spolehlivě odliší tkáň postiženou běžným ztučněním od té s fibrotickými změnami, kdy vazivovatí, nebo od té zasažené cirhózou, laicky řečeno tvrdnutím. Případně změří jejich funkční stav po transplantaci. A tak bychom mohli pokračovat ve výčtu dalších vyšetření.
Do běžné praxe se podobné techniky začínají pomalu prosazovat. Pokud se dozvíte, že máte podstoupit zmíněná vyšetření, zkuste se zajímat, jestli by bylo možné využít analýzu dechu i ve vašem případě. Zdravotní pojišťovny ji hradí v případech, že vám tuto analýzu předepíše lékař. Test si ale mohou zaplatit i sami pacienti, stojí přibližně 2500 Kč.
=




SÁDLO

29. března 2015 v 17:57 Koluje po webu



Když sádlo, tak se škvarkama. na chleby s hořčicí, cibulí i okurkou.
Sádlo funguje jako neocenitelný pomocník při "odbourávání" vlivu mastných kyselin, čímž dochází ke snížení cholesterolu.
Kdy naposledy jste si namazali chleba sádlem? Klidně to udělejte, sádlo je
lék našich babiček a určitě si nezaslouží, abychom na něj zanevřeli!
Má totiž spoustu dobrých vlastností!

Až budete péct koláč, použijte sádlo místo rostlinného tuku -kůrčička bude
krásnější a křupavější!
Že je sádlo "fuj" a dostaneme po něm infarkt?
Nesmysl!

Vědci už došli k závěru, že ti, kteří nahradili sádlo margarínem, nemají
žádnou záruku, že zemřou později než ti, kteří si čas od času sádlo dopřejí.
Proč tedy používat "náhražky", když i naše babičky dobře věděly, co je
zdravé?

Vepřové sádlo obsahuje nasycené mastné kyseliny, nenasycené mastné
kyseliny a také kyselinu olejovou. Ta funguje jako pomocník při
"odbourávání" vlivu mastných kyselin, čímž dochází ke snížení cholesterolu.
Oproti máslu obsahuje jen 1/3 cholesterolu, takže z hlediska vzniku infarktu
je na tom sádlo stokrát lépe než kravské máslo.
Sádlo je všestranné, dokonce i lék.

Nasycené tuky, ačkoliv se o nich tak nepěkně mluví, jsou velmi důležité
pro zdravé kosti a mimo to posilují imunitu!
Má sice málo bílkovin, nulové množství sacharidů, ale nějaký ten vitamin má,
především "E", který patří k elixírům mládí.
Pokud se nechystáte sníst celou vaničku sádla, pak si směle můžete čas od času sádlo dopřát!
Ovšem raději v rámci snídaně nebo oběda, sádlo není vhodné konzumovat před fyzickou aktivitou
nebo po ní (prodlužuje se doba trávení).
Kulináři jej od nepaměti využívají při smažení, protože je tepelně stabilní a maso se na něm nepřepaluje.
Kromě toho při smažení na sádle nevznikají karcinogenní látky, takže z hlediska
zdraví je sádlo bez diskusí lepší, než rostlinné oleje! A chuťově dalece převyšuje margarín!

Každodenní péče o pleť se vyplatí
Vepřové sádlo neobsahuje žádné chemické látky, není parfemované, takže
nedráždí ani citlivější pokožku.
Sádlo je mastné, takže
je ideální v případě ekzematické a suché pokožky.
Zjemní ji, promastí a regeneruje.


MŇAM. Už si ten chleba jdu namazat.


STARÉ PRAVDY

16. března 2015 v 16:33 Koluje po webu



Erika Hájková: Vědci objevují staré pravdy
20. 2. 2015 20:27
Erika Hájková s využitím informací od "západních" i "východních" lékařů volá po návratu jednoduchého a krajně zdravého receptu do naší "kuchyňské lékárničky".
Tak zase je všechno jako vždycky: Nejnovější americké výzkumy objevily Ameriku. Vědci "odhalili" něco, co naše babičky a maminky dobře znaly. Když si ti starší mezi námi vzpomenou - co byla první věc, kterou dostali, když byli nemocní? Nikoli paralen - ale horkou polévku.
Polévkou proti chřipce
Je tomu stejně jako v případě mnoha jiných tradičních metod, které moderní věda postupně s velkou slávou "objevuje". Vypadá to banálně, jako zkoumání již známého. Na druhou stranu - je skvělé vědět, že máme doma ve vlastní kuchyni ve skutečnosti vědecký "vynález" - není-liž pravda? Vedle toho nám však vědecká zkoumání starých pravd mohou být užitečná. Třeba nám pomohou připomenout si - či objevit - některé důležité drobnosti, které jsme o tak obyčejné věci, jako je vývar, dosud nevěděli. A především: v mysli mnoha lidí "legalizují" možnost, aby se tento vš el& amp;eacute;k z kuchyně" navrátil do naší "lékárničky".
Tak za prvé: vědci přišli na to, že vývar z kostí "inhibuje migraci neutrofilů". Méně učeně řečeno ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou nebo podobným virovým onemocněním. Takže - vám prostě bude lépe s polévkou, než bez ní.
Za druhé: lékaři, kteří se "polévkovědou" zabývají, s překvapením zjistili, že vývar z kostí, obsažený v polévce, pomáhá "nakopnout" imunitní systém. Něco důležitého, co běžně neděláme, však přece jen pochopili: Důležité je vařit polévku pomalu. Jedině velmi pomalý var - může trvat klidně až dvacet čtyři hodin - totiž způsobí, že se z kostí a šlach, které na polévku použijeme, uvolní léčivé látky. Mezi nimi najdeme kolagen, ale i esenciální aminokyseliny jako prolin, glycin a glutamin. Právě ty příznivě působí na naše zdraví i psychiku.
Tekutá lékárnička
Kromě toho kostní dřeň a minerály v kostech obsažené napomáhají regeneraci krevních buněk, včetně již zmíněných bílých krvinek, které jsou zodpovědné za obranyschopnost organismu. Když navíc přidáte do polévky zeleninu, uvolňují se z ní další důležité výživné látky, které přidávají svůj účinek k celkově antivirovému a antibiotickému působení vývaru.
I jinak mají látky, obsažené ve vývaru další pozoruhodné účinky:
Kolagen a želatina podporují růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže a pomáhají udržovat pevné nehty.
Glutamin je důležitou aminokyselinou pro imunitu (a při zátěži se spaluje několikrát rychleji, než aminokyseliny jiné). Kromě toho jde o "lék" na syndrom dráždivého tračníku. To je oblíbený název "mysteriózní nemoci" moderní doby, která ztěžuje řadě lidí život. Jde o nespecifické bolesti břicha, nadýmání a poruchy stolice, o kterých západní medicína netuší, z čeho vlastně pocházejí. Zato však ví, že glutamin, obsažený v důkladném vývaru z kostí, je jednou z látek, schopných poskytnout úlevu osobám, které na podobné projevy trpí.
Glycin přirozeně detoxikuje tělo. Kromě toho podporuje zažívání a správné vylučování žaludečních šťáv.
Prolin příznivě působí na zdraví kůže. Také je důležitý pro udržení správné hladiny krevního tlaku, zvláště u osob, které mají tlak vyšší.
Želatina podporuje zdravé trávení, například tím, že chrání a zaceluje žaludeční výstelku. Pomáhá i trávení ostatních živin. To z něj činí další výborný lék na "moderní" dráždivý tračník a věčné nadýmání s ním spojené.
Kostní dřeň je plná výživných látek. Podporuje činnost imunitního systému.
Minerály: Kosti čtyřnožců a ptáků jsou plné vápníku, hořčíku, sodíku a fosforu. Rybí kosti kromě toho obsahují jód. Bez těchto minerálů není uzdravení těla možné - jejich nedostatek vede ke zhoršení imunity i nervových funkcí, křečím a dalším nepříjemným projevům. A při pocení a horečce se samozřejmě vyplavují z těla rychleji.
Proti osteoporóze - i rakovině
Fakt, že vývar z kostí je téměř zázračným lékem, podporují desítky vědeckých studií. Nejde totiž zdaleka jen o chřipky a nachlazení, či pěknou pokožku.
Doktorka Kaayla T. Daniel, nutriční terapeutka a vědkyně, zabývající se profesionálně výživou, napsala o léčivých účincích polévek dokonce celou knihu. Jmenuje se příznačně Výživné vývary (Nourishing Broths). Mimo jiné v ní říká, že: "Máme klinicky potvrzeno, že chrupavky či jejich součásti, želatina a další látky, obsažené v domácím vývaru z kostí, mohou nejen předcházet, ale někdy i léčit nemoci, jako je osteoartridita, osteoporóza, autoimunitní onemocnění, poruchy trávení a překvapivě i rakovinu."
Mrkev raději vařte!
Pokud do polévky přidáme další potraviny, které podporují imunitu, dále její léčivý účinek zvýšíme. V takovém případě je však dobré, aby zelenina a další potraviny byly co nejzdravější. Pokud nemáte domácí, určitě vsaďte na některý ověřený zdroj "bio" či "organických" potravin. Důležitými součástmi našich polévek by měly být například:
Houby, které obsahují mnoho bioaktivních látek, včetně polysacharidů, glykoproteinů, ergosterolů, terterpenů a dokonce antibiotik.
Mrkev. Nejde jen o beta-karoten, který se v průběh trávení přemění na vitamin A, jenž má nejen účinky na náš zrak, ale může pomoci dokonce i proti rakovině. Dalšími látkami, obsaženými v mrkvi, jsou kromě vlákniny, jež prospívá trávení, také vitamin K, sodík, foláty, mangan, fosfor, hořčík, vitamin E a zinek. Jedna studie z roku 2000 dokonce prokázala, že vařená mrkev má - kupodivu - vyšší obsah beta-karotenu a kyseliny fenolové, než ta syrová.
Česnek je jedno z nejzdravějších jídel na světě. Vyplatí se ho však přidat do polévky syrový. Syrový česnek je totiž přírodním antibiotikem a likviduje i viry a plísně.
Celer - je důležitým zdrojem antioxidantů a flavonoidů. Studie ukázaly, že snižuje riziko zánětů i srdečních chorob, podporuje imunitní systém a naopak brzdí růst rakovinných buněk.
Červená řepa - hovězí vývar hezky obarví. To ale není všechno. Červená řepa totiž obsahuje dusičnany, které jsou dobré nejen na snížení krevního tlaku - uvolňují a rozšiřují cévy, což se hodí i při horečce.
Zázvor - antibakteriální a antivirové účinky zázvoru jsou dobře známy.
Koření - určitě přidejte mořskou sůl (nebělenou). Pepř pomáhá zlepšit zažívání, ale je také antioxidantem a pomáhá proti baktériím, kromě toho působí diureticky (tedy odvodňuje). Kurkuma je opět v podstatě všelékem. Tymián pomáhá udržet zdravé ledviny, srdce a mozek a je dobrým zdrojem manganu. A tak bychom mohli pokračovat velmi dlouho.
V podstatě je zřejmé jedno: pokud uvaříme poctivý vývar z kostí a kořenové zeleniny, doplněný čerstvým či sušeným kořením (nejlépe vlastní "výroby"), uděláme pro své zdraví mnohem více, než kdybychom do sebe ládovali drahé léky, které beztak naši imunitu spíše oslabují.
Čínskou polévkou ke zdraví?
Naše babičky to věděly již před sto a více lety. Nejsou však samy. Jiné medicínské systémy než ten náš, jako je například tradiční čínská medicína, znají a používají léčivé vlastnosti vývarů již tisíce let - a také pro ně mají vlastní teoretická zdůvodnění, která rovněž místní lékaři znají již po staletí.
"Vědci na Západě vlastně přišli v posledních letech na něco, co čínská medicína zná snad již od dob legendárního Žlutého císaře," říká terapeutka čínské medicíny Jana Hollanová. "Vývar z kostí posiluje ledviny - v nichž má lidský organismus uloženu základní životní energii - a kosti. Proto se v praxi tradiční čínské medicíny používá, kdykoli je organismus výrazně oslabený: nejen při chřipkách, ale i únavovém syndromu, EB viróze a zotavování po těžkých chorobách obecně, a také i při jakýchkoli chronických nemocech, po porodu a v přechodu. Pro mimo ř &am p;aacute;dně oslabené osoby se do polévky navíc přidává speciální směs koření, kterou seženete na klinikách tradiční čínské medicíny. Vzhledem k posilujícímu účinku polévky je logické, že pomáhá i osobám s rakovinou, které jsou často těžce vyčerpané."
Takže příště, než si naordinujete hormonální kůru proti osteoporóze, či než dětem dáte pátá antibiotika v řadě, protože jsou už zase nemocné, zkuste trochu změnit kurz: uvařte raději opravdu pořádně silnou polévku. Jsou to totiž podobné "banální" recepty, které "mohly" za relativně dobré zdraví našich předků. A mohou pomoci i nám.
Tak vzhůru do polévek!